20 Ağustos 2011 Cumartesi

Gebelik Belirtileri

GEBELİK BELİRTİLERİ
Acaba gebe misiniz? Aslında adet kanamanız bir-iki hafta gecikene kadar hiçbir belirti sizin dikkatinizi çekmeyecektir. Eğer adet kanama döngüsünü takip etmiyorsanız veya takip etseniz bile aydan aya çok değişiklik gösteriyorsa kanamanızın ne zaman olması gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Ancak aşağıda anlatacağımız belirtileri (tabii ki her kadın için aynı olmayacaktır) anlamaya başladığınızda, adet kanamanız da gecikdiyse gebe kalmış olabileceğinizi bilirsiniz. Bundan tam olarak emin olmak için daha sonra evde gebelik testinizi de yaparsınız. http://adetgecikmesi.blogspot.com
Şiş Ve Hassas Memeler
Gebeliğin erken belirtilerinden birisi şiş ve hassas memelerdir. Bunun nedeni hormon düzeylerindeki artıştır. Memelerdeki bu rahatsızlık hissi, adet kanaması öncesinde olan durumun biraz daha artmış şeklidir. Gebeliğin ilk üç aylık döneminden sonra, vücut bu hormon değişikliğine alışacak ve rahatsızlık hissi de azalacaktır.

Halsizlik
Gebeliğin erken dönemlerinde görülen halsizlik, bitkinlik, yorgunluk gibi şikayetlerin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak progesteron hormonundaki hızlı artışın buna neden olduğu sanılmaktadır. Üç aydan sonra kendinizi daha enerjik hissedeceksinizdir. Ancak gebeliğin son dönemlerinde, artan yükünüz ve http://www.hamilemiyim.net gebeliğin yaptığı diğer rahatsızlıklar nedeniyle gece uykularınız zorlaşacağı için, bu şikayetiniz tekrar ortaya çıkacaktır.

Tutunma Kanaması
Bazı kadınlarda gebeliğin 11 veya 12. gününde çok az miktarda vajinal kanama olur. Bu  süre tam da adet kanamanızın geciktiği döneme denk gelir. Kanamanın nedeni, tam olarak bilinmese de, döllenen yumurtanın, kandan zengin rahim dokusuna tutunmasıdır. Bu süreç, döllenmeden sonraki altı günden sonra başlar. Kanama çok az olur ve yalnızca bir veya iki gün sürer. Kırmızı lekelenme şeklinde veya pembe- kahverengi akıntı olarak gelebilir. Kanamanız özellikle ağrı ile beraber olduysa dış gebelik belirtisi olabilir. Bu durumu doktorunuza bildirmeyi ihmal etmeyin.

Bulantı Ve Kusma
Çoğu gebe kadında sabahları olan bulantı ve kusma, döllenmeden sonraki bir aya kadar olmaz. Ancak bazı kadınlarda bu durum biraz daha erken başlayabilir. Ayrıca sadece sabahları da  değil tüm gün hatta geceleri de devam edebilir. Gebelerin yaklaşık yarısında, üç aydan sonra bulantıda azalma olur. Diğer yarısında ise bir ay daha veya daha da uzun süre devam edebilir.

Kokulara Karşı Artmış Hassasiyet
Eğer yeni gebe kaldıysanız salamlı sandviç veya bir fincan kahve kokusu sizi çok rahatsız edebilir. Hatta bazı kokular öğürme refleksinizi tetikleyebilir. Tam olarak bilinmese de, bunun nedeninin vücudunuzda hızla artan östrojen hormonunun yan etkisi olduğu sanılmaktadır. Daha önceden severek yediğiniz bazı gıdaların artık, aniden size kötü gelmeye başladığını hissedebilirsiniz.

Karında Şişlik Olması
Gebeliğin erken dönemindeki hormonal değişiklikler nedeniyle, tıpkı adet kanaması öncesi dönemindeki gibi karın şiş hissedilir. Bel ölçünüzü biraz artmış hissetseniz bile rahminiz halen oldukça küçüktür.

Sık Tuvalete Gitme
Gebe kaldıktan kısa bir süre sonradan itibaren sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz. Çünkü gebelik sırasında, vücudunuzdaki kan ve diğer sıvıların miktarı artar. Bu da böbreklerinizden geçen sıvının artması demektir. Böylece mesaneniz daha sık dolmaya başlayacaktır. Bu belirti ilk altı haftalıkken başlar ve gebelik ilerledikçe devam eder, hatta bazen daha da artar. Çünkü büyüyen bebeğiniz de artık mesaneye baskı yapıyordur.

Adet Gecikmesi
Eğer adetleriniz çok düzenli ve kanamanız her ay zamanında oluyorsa, belirtiler başlamadan da gebelik testi yapabilirsiniz. Ancak adet kanamalarınız çok düzenli değil, veya bunu takip etmiyorsanız, bulantı ve memelerdeki hassasiyet http://www.hamilemiyim.net ile diğer belirtiler size adetinizin geciktiğini hatırlatacaktır.

Vücut Isınızın Yüksek Kalması
Eğer vücut ısınızı takip ediyorsanız, vücut ısınız 18 gün boyunca hep yüksek kaldıysa muhtemelen gebesinizdir.

Gebelik Testinin Pozitif Çıkması
Evde yapılan gebelik testleri, olması gereken adet kanama tarihinizden bir hafta sonra tam olarak sonuç vereceklerdir. Daha erken sürede yaptığınız ancak negatif çıkan testleri birkaç gün sonra tekrarlamakta fayda vardır. Evde yaptığınız gebelik testi pozitif çıkarsa doktorunuzdan randevu alıp durumunuzu belirtin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder